Vorig seizoen zijn in een groot veldonderzoek, uitgevoerd door Roots Cut Flower Farm in Pennsylvania, 34 variëteiten van Celosia cristata argentea vergeleken, waaronder 20 variëteiten van Evanthia’s brede Celosia assortiment. Dit onderzoek werd gedeeltelijk gefinancierd door het ASCFG Grower Grant Program. Het laat een zeer interessante evaluatie zien van nieuwe generatie Celosia variëteiten voor veldproductie en winstgevendheid.

Als lid van ASCFG is Evanthia verheugd dat er zo’n groot aantal variëteiten in dit onderzoek zijn opgenomen. Graag lichten we een aantal resultaten en conclusies uit.

Celosia Field Trials

Roots Cut Flower Farm plantte twee opeenvolgende partijen van Celosia jonge planten, de eerste op 1 juni (gezaaid in week 16) en de tweede op 27 juni (gezaaid in week 23). Pinching of knijpen kan, sterk afhankelijk van de variëteit, de opbrengst sterk verhogen of apicale dominantie en vertakkingsremming kan veroorzaken. Om hier rekening mee te houden, werd binnen elke partij 50% van elke variëteit geknepen tot drie bladparen wanneer de planten ongeveer 15 cm hoog waren. Daarnaast werden groeikracht, ziektegevoeligheid, kleur, lengte van de stelen en andere eigenschappen zorgvuldig bijgehouden en geregistreerd.

De Winnaars

Gebaseerd op veldproductiviteit, algehele groeikracht, kosten en de waardering van klanten voor de kleur, presteerden de volgende variëteiten het best:

• Coral Diamond: “Deze schitterende roze kleur is vergelijkbaar met ‘Chief Rose’ met verhoogde groeikracht, weerstand tegen bladvlekken, productiviteit en uniformiteit.”
• Captain: “De hele serie presteerde erg goed. De rode waren minder productief dan Chief Fire, maar de oranje waren productiever dan Chief Persimmon.”
• Chief: “Een zeer betrouwbare oude variëteit. We ontdekten dat Chief Persimmon zonder pinch veel sterker was dan geknepen, maar geknepen Chief Fire was erg sterk en productief.”
• Orange Queen Improved:”Zelfde groeikracht en vorm als Captain, met rode strepen op de bloemhoofden. Een sterke performer.”
• Smashing: “Een snelle, enkelstelige, helderrode plant.”
• Cristi Purple: “Zeer snel. De dieppaarse bordeauxrode kleur zou ideaal zijn voor de herfst en zou heel laat in het seizoen geplant kunnen worden met nog steeds verkoopbare stelen.”
• Clubs Cocktail: “Een goede oplossing voor roze/perzikkleuren, variabele zachte tinten. Opmerking: veel minder groeikrachtig later in het seizoen. Moet vroeg geplant worden.”

More information

The Cut Flower Quarterly van de ASCFG is een periodiek, alleen voor leden bestemd tijdschrift dat telers informeert over de productie, nazorg en marketing van snijbloemen en dat de thuisbasis is van de langverwachte resultaten van de ASCFG National Trials, inclusief zaad- en vaste plantenproeven. Regelmatig verschijnen er berichten over geïntegreerde gewasbescherming, onderzoeksupdates, bedrijfsmanagement en verslagen van telers uit het hele land.

Voor meer informatie over de Celosia veldproeven, om lid te worden van de ASCFG en het volledige voorjaarsnummer van The Cut Flower Quarterly van de ASCFG te bekijken, kunt u contact opnemen met de Association of Specialty Cut Flower Growers via membership@ascfg.org of ga naar de website – www.ascfg.org voor meer informatie.

Om het brede Evanthia Celosia assortiment uitgebreid te bespreken, kun je contact opnemen met Evanthia